Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
English version



Grupul tinta

Grupul tinta al proiectului este format din studenti ai sectiei de dirijat orchestra/cor de la studii de licenta si Master din cadrul institutiei solicitante. Practicii dirijorale, ca disciplina obligatorie cuprinsa in curricula universitara ii sunt alocate doua ore pe saptamana alaturi de cele doua ore de curs teoretic. Activitatile cu studentii sunt individuale si de grup, se desfasoara pe durata a 8 semestre (4 ani de studii de licenta) si respectiv 4 semestre (2 ani de studii de master). Numarul total al orelor de practica dirijorala este de 96 pe durata anului academic (2 ore ori 28 de saptamani) si 40 de ore pe o perioada de 2 saptamani la finele anului de studiu. In plan practic, la clasa se lucreaza gestica dirijorala, atat individual cat si in grup (in timp ce un student aplica, ceilalti observa si corecteaza), fie prin procedeul imaginativ (mut) – al reprezentãrii mentale (închipuite) a lucrãrii respective, fie cu ajutorul pianistului-corepetitor.

Faptul ca studentii dirijori nu au oportunitati de a veni in contact si de a lucra cu formatii profesioniste (ansambluri, orchestre) in spatiul salilor de concerte pe durata studiilor universitare (de licenta si masterat) creaza nevoia unor contracte de colaborare intre universitate si institutii profesioniste din domeniu, cu scopul de a elaborara si aplica practici si metode specifice de formare profesionala in cadrul practicii artistice a studentilor, in scopul cresterii sanselor de angajare a acestora pe piata muncii.

Proiectul va conduce la eliminarea acestor dificultati existente privind posibilitatile tanarului dirijor de a se afla in contact direct cu formatii muzicale profesioniste, cu medii specifice vietii muzicale active si de a se face cunoscut mediilor de specialisti si publicului meloman inca din perioada formarii initiale.

Analiza gradului de ocupare pe piata fortei de munca a absolventilor sectiei de dirijat arata ca cei mai multi dintre acestia nu beneficiaza de consultanta si informare privind oportunitatile de cariera in timpul si dupa terminarea universitatii. Astfel, colaborarile de scurta durata si de conjunctura sau angajarea in alte domenii decat cele in care s-au specializat vor fi diminuate.

Incheierea unor Conventii cadru cu institutii profesioniste in calitate de parteneri de practica, neinstitutionalizate anterior si continuarea acestei cooperari dupa finalizarea proiectului constituie cea mai importanta dimensiune a valorii adaugate a proiectului.

Aceasta va permite instituirea unui parteneriat durabil cu potentiali angajatori si va contribui la cresterea oportunitatilor de participare a tinerilor muzicieni la activitati de practica dirijorala cu ansambluri profesioniste si indrumati de dirijori consacrati. In calitate de participanti la proiectul „De la ucenicie la maiestrie in practica dirijorala” studentii vor cunoaste specificul viitorului loc de munca si vor fi cunoscuti si remarcati de catre angajatori.

Acordarea sanselor egale de gen si eliminarea oricarui tip de discriminare constituie principii asumate in cadrul proiectului cu scopul de a pune in valoare potentialul real de talent al tinerilor si pentru a crea sanse egale de competitie stimulativa specifica domeniului performantei artistice.

Pe intreaga perioada de implementare a proiectului, comisia de evaluare alcatuita din manager, doi experti pe termen lung si doi profesori supervizori vor asigura monitorizarea si evaluarea activitatilor desfasurate de studentii practicanti. Vor fi acordate stimulente financiare celor mai buni studenti de la orchestra si de la cor pentru participarea pe intreaga durata a stagiilor de practica si finalizarea cu succes a acestora. Comisia va decide pe baza rezultatelor „Concursului de maiestrie” ca primii 2 studenti dirijori de orchestra si 2 dirijori de cor sa fie premiati la finele fiecarui an de practica cu excursii intr-o tara UE pe o perioada de 3-5 zile cu oportunitati de a vizita sau viziona concerte /spectacole in institutii muzicale cunoscute.

Evaluarea finala a competentelor dobandite pe perioada stagiilor de pregatire practica va consta intr-o demonstratie publica, realizata de practicant la pupitrul unei orchestre / cor profesioniste din institutiile partenere de practica. Aceste institutii au obligatia contractuala de a oferi conditiile materiale si umane pentru realizarea cu succes a proiectului „De la ucenicie la maiestrie in practica dirijorala”.